Wedding Story

Tuesday, July 23, 2013

IKAN MASAK ACAR


Teringat kat bonda kat kampung lama tak jenguk dia .. 
bonda kata sesibuk mana pun masak untuk anak dan suami nak beli boleh tapi jangan selalu, tapi anakmu ni malesss bukan main bonda ..
bonda sibuk dengan bisnes dodol tapi tetap masak sendiri....pengat pisang kegemaran bapa mesti ada kat meja walaupun nampak penat sangat
 mesti bonda tak menang tangan melayan kerenah pelanggan ehemm..ehemm  
kena tambah pembantu tu bonda
resepi  kat bawah ni bonda yang bagi mudah dan ringkas bonda kata jangan nak bagi alasan lagi .. kalau tak cukup bahan satu dua tu tak payah nak jadikan alasan gantung periuk ..he..he peace....... pandai bonda membaca apa yang tersirat dihati anakmu ini ..
ialah akan ku patuh pesanmu itu wahai bonda 
dan inilah hasilnya ..wahhhh mengancam jugakan 
bukan nak tunjuk pandai masak tapi sememangnya memandai-mandai 


Ikan masak acar 
Sumber:Bondaku
Bahan-bahan:
2 ekor Bawal 
1/2 batang timun - dipotong memanjang 
1/2 batang lobak - dipotong memanjang
3 btg Cili Merah
3 btg Cili Hijau (cili merah dan hijau belah empat)
5 biji Bwg Merah
3 ulas Bwg Putih (dibelah dua)
1/4 cwn Air
2 sb Cuka, Garam, Gula
4 sb Cili Mesin
Bahan untuk dikisar:
*1 biji Bwg Besar
*2 ulas Bwg Putih
*1 sudu besar Udang Kering
*1 biji Buah Keras
*1/2 inci Halia
Kiub pati ayam jika suka.

CARA2:
1. Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Digoreng dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan cuka, garam, kiub ayam dan gula.
Masukkan air & biar mendidih.
Masukkan cili besar, timun dan lobak merah
Masak sebentar sahaja sehingga sebati rasa.
Masukkan ikan goreng
3. Hidangkan dengan nasi putih.

Sunday, July 14, 2013

CHOCOLATE CHIP


great memories begin with ... a small bite


great memories begin with ... a small bite


Chocolate chip ...
 sentuhan kalbu kiera kata tergelak kami semua, tanya kenapa ..ialah bila umi buat bau dia mengugat kalbu kakak ni tau ..belum rasa lagi .. nanti kakak nak bawa pergi sekolah ..puasakan ..tak apa bukan nak makan nak suruh kawan-kawan kakak bawa balik biar derang makan masa berbuka nanti ..ialah suka hati kakaklah
Chocolate chip  yang penuh dengan rasa chocolate dan taburan almond fresh from oven ... menanti untuk dirasa bukan sekarang tapi masa berbuka nanti  ..

Sunday, July 7, 2013

Persediaan Ramadhan


PERSEDIAAN RAMADHAN...
Niat puasa dan doa berbuka puasa
~
www.ahmad-sanusi-husain.com

#Ramadhan #Ramadan #Puasa

FRUIT TART

 great memories begin with .... a small bite

Salam ..dua tiga hari lepas siapkan tart untuk sahabat ..kali ni melayan selera dan kehendak anak, nak juga macam yang umi buat untuk kawan umi tu yang ada baby dua orang tu .. baby dia comelkan umi bijak pulak tu adik nak amik baby dia .. haaa..nanti mummy dia nangis umi tak tau.. cakaplah aunty annie panjang benar dia punya intro, umi buatkan kejap lagi ..penat belum hilang dah habis tinggalkan sikit untuk ayah ..ok 3 ketul jer???? 

Thursday, July 4, 2013

UPIN IPIN CAKE

 Great memories begin with ... a small bite

Kek untuk cute boy Faiz hepi besday faiz ..
memang kagum tengok dia turun tangga dengan tangan kiri kanan memegang novel wahh ..suka tengok faiz, 
semoga besar nanti jadi anak yang baik beriman dan bijak aminn jumpa lagi insyaallah ..
terima kasih untuk mama dan ayah Faiz ..

Tuesday, July 2, 2013

Sambal Ikan Bilis




Sambal Ikan Bilis 
(Sumber: Bondaku)
Bahan-bahan untuk Sambal Kering Ikan Bilis,
1 keping tempe
200 gm ikan bilis kering (yang sudah dibersihkan)
100 gm kacang tanah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
2 sudu besar cili giling (cili boh pun boleh)
1/2 sudu kecil garam / secukup rasa
1/2 sudu kecil gula / secukup rasa
Asam Jawa
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan kering yang digoreng;
tempe dihiris nipis dan gorengkan sehingga garing
Ikan Bilis (digoreng garing)
Kacang Tanah (digoreng garing)

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh dan masak sehingga betul-betul masak iaitu bertukar kepada warna merah gelap. Cili hendaklah dimasak dengan betul supaya baunya tidak maung.
3. Masukkan gula, garam, perasa dan air jawa.
4. Untuk tahu sambal telah matang (cukup masak), sambal akan berwarna merah pekat gelap.
5. Setelah itu baru masukkan ikan bilis, kacang dan tempe yang telah digoreng garing ke dalam kuali.
Perlahankan api dan gaul rata biar sambal betul-betul kering barulah boleh diangkat. (jangan terlalu lama bagi mengelakkan ikan bilis menjadi liat)