Wedding Story

Sunday, September 30, 2012

Apam dot-dot


Teringin nak memberi sesuatu pada bonda mertuaku yang banyak membantu ialah semalam kawan-kawan mengaji bondaku datang kerumah bonda untuk sama-sama mengaji ..so rasa ini sesuai kot ..umi tak adalah mahir sangat tapi bolehlah kan bonda almaklum lerr menantumu yang ini memang rajin kat dapur kaaaannn ..
resepi ni dari majalah saji lama dah cuma umi "adjust " sikit ikut cita rasa sendiri

sweet memories begin with ..a small bite

Apam dot-dot


Bahan-bahan:
3 biji telur sejukkan dulu
280g tepung gandum
225gula halus
150g susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Sedikit vanilla essence
filling umi guna blueberry & coklat (umi suka coklat lorr)

Cara:

1.Masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul lebih kurang 8 minit.

2.Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yang anda suka (umi bagi bahagian pada 3 warna)
3.Masukkan dalam piping bag ikut warna.
4.Picitkan sedikit dalam mangkuk kertas lepas tu letak jem yang disukai, picitkan lagi adunan warna yang sama sehingga 3/4 penuh.
5.Untuk dot-dot cuma picitkan warna yang berlainan dari warna yAng asal tadi.Buat sehingga  habis adunan.
6.Kukus selama 15min - 20min siap.

Sunday, September 23, 2012

RED VELVET


sweet memories begin with ...a small bite

 Sebelum dimake-upkan saja nak tunjuk seksinya dia ..ahaks memang sedap layer dengan cream cheese pulak tu ..

Setelah dimake-up ala-ala malu dan ayu gitu 

Terperangkap juga dengan kegilaan sibaldu merah ni 
akhirnya pergi kelas untuk belajar cik baldu ni @ red velvet cakap londonnya ....
tapi memang berbaloi banggggg ..
anak-anak pun kata sedap apatah lagi anak buah yang jadi pengkritik ala-ala akademi fantasia tu diam juga akhirnya ..
harganya berpada dengan bahan dia 
masa ketuk kebod ni pun masih baking red velvet cupcake untuk penghantaran malam ni 
kata mak rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari kalau datang juga musuh tu ..cakap dengan dia shhhuuh..shhhhuuhh...shhhuuhh pegi sana ..sana..sanalah tu.. tu.. kutub utara 
disini bukan tempatmu ..


Thursday, September 20, 2012

Cupcake pink

sweet memories begin with ... a small bite

Cupcake untuk simanis ima dengan ucapan selamat bertunang moga dipanjangkan jodoh dan berbahagia hingga keakhirnya ..aminn...terima kasih ima dan jiranku ina ..kak umi sangat-sangat menghargainya 

Friday, September 14, 2012

Sudut Studio Kecantikan



Sebarang tempahan atau pertanyaan bolehlah dibuat:
  1. Melalui email kepada umiross5395@gmail.com
  2. Melalui khidmat SMS ke nombor 019 2322107 atau 019 368 1635
  3. Kami menggalakkan penggunaan email untuk mengurangkan kos anda dalam urusniaga.

Sila nyatakan maklumat berikut dalam pesanan tempahan anda :
  1. Nama-nama produk yang ingin dibeli
  2. Nama Anda
  3. Alamat lengkap termasuk poskod untuk tujuan penghantaran
  4. No telefon atau email anda untuk memudahkan kami menghubungi anda semula
Sebaik menerima pesanan anda, kami akan menyemak stok produk dan akan memberikan pengesahan kepada anda melalui email atau SMS. Anda hanya boleh membuat pembayaran selepas menerima pengesahan tempahan daripada kami. Ini adalah bagi mengelakkan berlaku masalah stok produk yang telah ditempah terlebih dahulu, atau kehabisan stok dan sebagainya.
Kami juga akan memaklumkan jumlah sebenar yang perlu dibayar termasuk kos penghantaran/pengeposan bersama pengesahan tempahan. Ini adalah untuk memudahkan anda mengetahui jumlah sebenar yang perlu anda bayar bagi mengelakkan sebarang masalah dan urusniaga ini dan proses penghantaran.

Sebagai panduan asas kepada anda untuk mengetahui kadar umum yang dikenakan untuk pos laju, anda boleh lawati laman web Pos Malaysia.

Thursday, September 13, 2012

Tart Buah sesuka hati ku

sweet memories begin with... a small bite

Assalamualaikum ..
Teringin pulak tekak ni nak makan tart buah ..tapi ialah umi letak jerr apa yang umi suka atas tu yang ada dalam petiais ..sebab tahap kemalasan dah terlebih ni 
Resepi umi letak kat bawah ni yea..

Bahan untuk kulit tart:
500gm tepung gandum
250gm butter lembut (umi guna buttercup)
120gm gula icing (ayak dulu)
2 biji kuning telur
2 sudu esen vanilla
2 sudu makan air sejuk 

Cara buatnya: 
1. Satukan tepung gandum dan gula icing dalam mangkuk
2.Campurkan mentega dan gaul menjadi serbuk kasar
3.Masukkan esen vanilla, kuning telur dan air sejuk.
4. Uli lagi jadi doh lembut jangan lama sangat yea. 
5. Rehatkan dalam 10 minit
6. Canai dan terap dalam acuan tart.
7. Bakar lebih kurang 10 min dalam suhu 180'celcius

Bahan kastard:
100gm tepung kastard
240ml air
atau
190 ml air + 50ml susu segar

Cara dia: 
Masak atas api perlahan hingga pekat (sentiasa kacau elak hangus)
letak dalam piping bag.
Paip kastard dalam tart shell yang sudah disapu dengan coklat masakan cair
letak buah yang anda suka. 
jika suka boleh sapu jeli atas buah bagi nampak berkilat 

cubalah resepi ni tak adalah rumit sangat gunakan bahan yang biasa ada didapur kita tepung gandum, telur, air sejuk mesti ada kan ..so bila lagi nak tunjuk skill kita betul tak anak-anak mesti bangga ..kan..kan


Bear Cake


sweet memories begin with ... a small bite

Kek untuk papa yang rajin dan baik hati ..
maaflah papa and mama siah bear ni pengsan pulak sebelum tu elok duduknya tinggal amik kiera kat sekolah,
 balik .. aqil kata umi bear dah pengsan haaa????? .. alamak kenapa dik .. aduhhhh .. umi.. dia penat agaknya, mungkin betul kot sebab tak letak kawan dia kat belakang so tak da tempat nak menyandar atau mungkinkah dia merajuk sebab umi lambat pakaikan baju dia mungkin juga kannn ...
tak apa lah papa pengsan pun pengsanlah masa dah nak habis so kena gunakan daya kreatif yang ada ..
buatkan bantal busuk bawah dia ala-ala bantal pengantin kat Dania Bridal's ..
bila dah siap aqil kata hitamnya bear ni tu lah suka sangat main kat luar kan kat luar tu panas ...??????
 uoopss aqil mengajuk kataku hissshhh..aaaaaqillll  

Wednesday, September 12, 2012

Purple Pink Cake


sweet memories begin with ..a small bite

Kek untuk kak lil, cheese strawberry chilled,
 penat ni buat jem stoberi sendiri bukan masak lama mana pun cuma agak-agak dia tak lebam dan bolehlah kek tu tahan lama sikit, kalau tak cepat masam nanti .
terima kasih kak lil..kakak kesayangan cik abe ku jeles ni..jeles ni..ha..ha tak lah kak lil abe tu ada dua orang yang dia paling rapat akak dengan kak nor dah faham sangat dah kalau kak nor telefon hmmm...tergelak-gelak bukan main lagi kena marah dengan hubby dia padan muka, hubby kak nor tu kan pak polisi ..haaa tak tau

Monday, September 10, 2012

Cake Hantaran


sweet memories begin with ..a small bite

Kek order dari kakak yang sangat rapat dengan kami ..hmm..kak nor terima kasih yea terpaksa diakui memang sangat tergesa-gesa untuk menyiapkan kek ni dalam tempoh kurang dari 12 jam dan memang terasa lelah sangat tapi untuk kak nor memang umi buat juga ..umi gunakan bahan yang sedia ada dan letak juga syarat kat kak nor ..no tema..tema yang penting siap dan pastinya sedap kek butter oren menggunakan pure butter dan special flour dari umi untuk kak nor ..tq kak jumpa lagi insyaallah  

Saturday, September 8, 2012

Spongebob Cake


sweet memories begin with ..a small bite

Terima kasih Siti ..kek mr.bob lagi ..Happy birthday semoga panjang umur dan bahagia selalu dengan encik somi Hasmidi yea ..dan sicomel sofia yang sangat comel ..

Friday, September 7, 2012

Bee's Cake


sweet memories begin with ..a small bite

Salam untuk semua, ulangtahun untuk semua ahli-ahli Bee's Club bulan julai dan ogos, terima kasih kerana sudi order lagi dari umi ..terima kasih sekali lagi  


Tuesday, September 4, 2012

Banana muffin


Sweet memories begin with ...a small bite

Muffin pisang atau nama glamournya Banana muffin ..
bila umi sampai jer kat gerai buah kat simpang tu ..
kak ..akak nak pisang bape kilo hari ni ..ni ha saya ada simpan untuk akak yang masak ..cantik sesuai kalau akak nak buat kek pisang kak, kak kuih talam pisang kakak tu berapa satu loyang ...orang rumah saya suruh tanya ...
ooooppppsss jap..jap camna dia tau aku nak cari pisang masak  nak buat muffin ..??// banyak juga persoalan dikepala ni rasa-rasalah umi ni baru tengok cerita psycho sama ke macam hero dalam cerita tu..kalaulah umi datang nak beli rambutan ke ..duku langsat ke...biji mata kucing ke..camna agaknya budak ni yea hmmm...
tapi memang betul pun umi nak beli pisang masak ..tak apalah dapat juga discount ..
tak pa lain kali umi datang bawa kuih talam pisang umi yang sedap tu bagi kat isteri dia ..agaknya bila umi lalu jerr bau kek kot ialah orang kat SSM hari tu pun kata ..
kak akak nak buka bakery yea ..pergi kat kaunter no.14 tu ..
cik abe umi pun tergelak-gelak haaaa..kaaaann tak pasal kena jelingan dan cubitan manja ..
ialah nak kata camna ..cuma nak kata juga ko ada..ko ada heeee 

Monday, September 3, 2012

Sudut Studio Kecantikan

JAMU MAK DARA GOLD
W.M RM49.00 / TWIN PACK RM95.00
  E.M  RM64.00 / TWIN PACK 125.00
KOPI MAK DARA (20gm x 20 sachets)
Harga: RM19.00 / 1 Kotak 

 COKLAT PINTAR IBNU SINA
W.M: RM33.90 / E.M: RM35.90 / 1Kotak

 COKLAT MINDA  
W.M: RM49.00 / E.M: RM52.00 /1 Kotak

SCRUB BADAN DARI NURBEAUTYLINE
membuat kulit kita menjadi halus dan mulus jika digunakan selalu ...
RM12/ 1Botol

Salam semua, 

Agar sentiasa ayu, anggun dan jelita selalu ...

Kami memperkenalkan produk-produk yang terdapat di Ummi's Oven, sebelum ni kami beroperasi offline kini sudah pun online  .. 

Terma & Syarat:

Sms/call atau email kpd saya nama dan alamat yang lengkap serta produk yang dikehendaki.

Proses penghantaran melalui POS LAJU akan dibuat SELEPAS PEMBAYARAN di sah kan terima.


Penghantaran disekitar Ampang adalah PERCUMA!!!!


Sebarang Pertanyaan sila hubungi: 

Kak Umi Rosmah : 019-232 2107
                      email    : umiross5395@gmail.com
FB      : Umi Rosmah


Barbie Cake


sweet memories begin ..with a small bite

Terima kasih KE ..
terima kasih juga untuk asam pedas ikan tenggiri dan masak lemak nangka yang sedappp tu ..